
MEN’S NATIONAL UNDER 17 TOURNAMENT 

Except as modified hereunder, the NZC First Class Playing Conditions and the Ford 

Trophy Playing Conditions shall apply to 50 over matches and the BK Super Smash 

Playing Conditions shall apply to T20 matches. 

1. THE COMPETITION 

1.1 Age Qualification is Under 17 as at 01 September preceding the Tournament. 

1.2 The competition will be held at Te Atatu Park Auckland between 13-20 January 

2018, and consist of four (4) rounds of 50-over matches, followed by three (3) 

rounds of T20 over matches.  

1.3 At the end of the tournament the teams will be placed from 1st to 6th according 

to the points obtained during the competition. 

1.4 The winner of the tournament will be the team accumulating the most points. 

1.5 If two or more teams are equal on points at the completion of the tournament, 

the title will be shared. 

2. LAW 1.2 - NOMINATION OF PLAYERS 

2.1 For each match teams may be composed of twelve players. 

2.2 Prior to the toss for each match team captains must provide opposing captains 

and the Umpires a list of their batting XI and their fielding XI. The player left out 

of the fielding XI will act as a 12th man for the fielding portions of the match. (i.e. 

the player may bat in the batting XI but may not bowl). 

2.3 The 12th man may be rotated on and off the field acting as substitute fielder, 

subject to the rules of cricket in terms of eligibility to bowl and bat in relationship 

to a player’s time off the field. 

2.4 No player (batsman) can only bat in the match and not take part in the field. 

2.5 The wicketkeeper cannot be designated as the non-bowler. 

3. LIMITATION OF OVERS FOR PACE BOWLERS 

3.1 All pace bowlers (defined as bowlers where the wicketkeeper would normally 

stand back) are subject to a limitation of overs allowed to be bowled per day. 

This rule is made in the interests of player safety and follows extensive research 

findings. 

3.2 Coaches are asked to apply the rule strictly and not try to avoid it by bringing 

up the wicketkeeper artificially. Player safety must be placed as a higher priority 

than match results, and the NZC High Performance Unit suggests that fast 

bowlers play no more than four out of five straight days of cricket. 



3.3 In the event of any dispute at the tournament, the matter should be referred to 

NZC’s General Manager High Performance whose ruling will be final. 

3.4 If a player is aged under 17 as at 1 September, and is playing in the U17 

Competition, he will be restricted to a bowling load of six overs in any one spell. 

3.5 The following rules shall apply: 

(a) At the completion of a bowler’s spell, the bowler may not bowl again until 

the equivalent number of overs, as the length of that spell are bowled 

from the same end. 

 

(b) In the event bad weather or light conditions cause a continuous 

suspension of play, upon resumption of play a bowler may commence a 

new spell providing the break from their previous bowling spell is of at 

least one hour duration. 

 

(c) In the event of a bowler inadvertently exceeding the number of overs 

permitted, any extra balls bowled will be deemed legal deliveries and 

whatever eventuates, if anything, as a result of these deliveries, the 

position will stand. Upon notification of this irregularity, the offending 

bowler will be immediately replaced and the over completed by another 

bowler. 

 

(d) Any part over completed will count as a full over only in so far as each 

bowler’s limit is concerned. 

4. THE BALL 

Red Kookaburra Regulation 156gm balls as approved by New Zealand Cricket 

will be used.  One ball only will be used per innings. 

5. POINTS 

As per NZC Ford Trophy Condition 2, including bonus points for 50 over 

matches and BK Super Smash Playing Condition 2 for T20 matches. 

6. LAW 12 - START OF PLAY; CESSATION OF PLAY  

NZC Ford Trophy Condition 6 for 50 over matches and BK Super Smash 

Playing Condition 5 for T20 matches shall apply, subject to the following. 

6.1 Hours of Play 

Ford Trophy Condition 6.1 and BK Super Smash Condition 5.1 shall not apply 

and the scheduled hours of play shall be as set out in the Tournament schedule 

provided by NZC. 



6.2 Revised Hours of Play 

In relation to 50 over matches, Ford Trophy Condition 6.2 shall be replaced by 

the following: 

If there is a delayed start, or one or more interruptions in play, the Umpires will 

order extra time to extend the timing for the cessation of play up to one hour 

after the above scheduled times for cessation of play as set out in the 

Tournament schedule. 

In relation to T20 matches, BK Super Smash Condition 6.5 shall apply, other 

than on the final day of the Tournament (where no extra time is allowed in the 

event the start of play is delayed or there are interruptions in play).   

6.3 Penalties for not bowling the required overs 

Ford Trophy Conditions 6.3 and 6.4 and BK Super Smash Conditions 5.3 and 

5.4 (as applicable) shall not apply and shall be replaced by the following: 

6.3.1 If the fielding team fails to bowl the required number of overs by the 

scheduled time for cessation of the session, play shall continue until the 

required number of overs has been bowled. 

6.3.2  Unless determined otherwise by the Tournament Manager, after 

consultation with the match umpires and the scorers, for each over short 

of the required number of overs at the scheduled or rescheduled 

cessation time the fielding side will be penalised as follows: 

0.5 shall be deducted from the team’s match points 

6.3.3 For the purpose of determining penalties, the following allowances shall 

be taken into account: 

(a) actual time taken for treatment of an injured player on the field; 

(b) actual time taken for a player leaving the field in the event of 

serious injury; 

(c) actual time taken to dry a wet ball; and 

(d) actual time to find or replace a ball. 

7. CLOTHING 

White clothing and equipment to be used. 


